SVANTE SJÖBLOM – BEFORE IT BREAKS

Artiest info
Website
facebook
Label: Rootsy / V2

Eind 2020 schreef ik voor ‘Rootstime’ een recensie over het album “Svante Sjöblom & Twang” waarvoor de Zweedse blueszanger en gitarist Svante Sjöblom een gelegenheidsgroep had gevormd met de Deense akoestische stringformatie ‘Twang’ uit Kopenhagen. Op die plaat brachten ze toen eigen nieuwe nummers en enkele covers van bestaande country-, blues- en bluegrass-liedjes. Met het nieuwe album “Before It Breaks” komt Svante Sjöblom nu opnieuw aan bod als soloartiest.

Veertien jaar na de release van zijn debuutplaat “I Guess My Troubles Just Begun” als soloartiest in 2008 vormt “Before It Breaks” pas zijn tweede soloalbum. Hij schreef teksten en muziek voor de twaalf tracks die voor deze plaat werden opgenomen, een opname waarbij hij instrumentale hulp kreeg van een hele reeks Scandinavische muzikanten en die hij samen met Magnus Nörrenberg producete.

De vaste begeleidingsband van de 37-jarige zanger-gitarist Svante Sjöblom bestaat uit Ola Åkerman op trombone, Hannes Bennich op saxofoon, Magnus Nörrenberg op toetsen, Micke Björk op basgitaar en Marcel Strub op drums. Violist Thyge van Dassen treedt op als gastmuzikant bij de liedjes “The Good, The Bad & The Lovely” en uptemposong “Here’s To Truth” (zie 2e video) en Bebe Risenfors begeleidt Svante op piano bij het akoestisch gebrachte nummer “Wrong Side Of Jordan”.

Voor twee duetten op deze plaat neemt Svante Sjöblom Zweedse zangeressen onder de arm: de mooie albumopener “This Road” wordt samen met folkzangeres Sofie Livebrant gezongen en voor het walsende folknummer “Between My Heart And Yours” werd Sofia Karlsson als duetzangeres ingehuurd. De sound die voor de nummers op “Before It Breaks” wordt gehanteerd varieert tussen folk en blues, maar we traceren hier en daar ook sporen van gospel en soul.

De blues ligt aan de basis van de songs “Devil”, “We’ll Heal” en de ballad-single “Let There Be Light” (zie 1e video). Anderzijds is “Don’t Want You Back” eerder soulmuziek, terwijl we “Before It Breaks”, “I’ve Been Here Before” en “The Good, The Bad & The Lovely” vooral als traditioneel klinkende folksongs zouden willen catalogeren. We kunnen hier tot slot concluderen dat de veertien jaar die we moesten wachten op deze tweede soloplaat van Svante Sjöblom de moeite waard waren. “Before It Breaks” is een prachtig album geworden vol nieuwe rootsy liedjes die stuk voor stuk het regelmatig spelen en beluisteren verdienen.

(valsam)